Debby Kortekaas

Mensen met elkaar verbinden, coachen en helpen

In onze blog: Vrouwen in de IT, interviewen wij vrouwen die een rol vervullen in de door mannen gedomineerde IT-branche. Wie zijn ze?

Wie ben je?

Ik ben Debby Kortekaas, 42 jaar. Werkzaam bij Bartiméus als ICT-manager. Binnen Bartiméus zit ik bijna twee jaar in deze functie en sinds 2006 werk ik in de ICT.

Wat wilde je worden toen je opgroeide?

Toen ik opgroeide wilde ik advocaat worden. Samen met mijn moeder keek ik als meisje van een jaar of 10 naar de serie ‘Murder she wrote’, met Jessica Fletcher in de hoofdrol. Toen al sprak het beeld van een intelligente, krachtige vrouw mij heel erg aan en advocaat worden leek mij een spannend beroep. Ik heb weliswaar rechten gestudeerd, maar ben uiteindelijk niet in de advocatuur terechtgekomen.  

Hoe ben je in de IT-branche terecht gekomen?

Ik ben eigenlijk per toeval in de ICT terechtgekomen. Na mijn studie heb ik eerst een paar jaar als intercedente gewerkt. Na een jaar reizen door Azië en Australië kwam ik terug in Nederland en was ik op zoek naar een nieuwe baan. Een vriendin tipte mij over een leuke job in de ICT en ik dacht: waarom ook niet? De link met mijn baan als intercedente was dat ik het leuk vond om new business op te zetten. In die baan was dat een horeca business unit. In mijn eerste ICT baan heb ik een business unit software ontwikkeling opgezet. Gelukkig mocht ik dit doen samen met een geweldige collega (en tot op de dag van vandaag goede vriend), die veel ervaring in de ICT-branche had en mij de kneepjes van het vak heeft geleerd.

De eerste 12 jaar van mijn ICT-carrière heb ik altijd in commerciële organisaties gewerkt, waaronder VX Company en de Rabobank. Twee jaar geleden heb ik bewust de keus gemaakt om de commerciële sector te verlaten en mij meer te gaan richten op een branche met een maatschappelijk doel. Dat is Bartiméus geworden. Een organisatie die zich richt op de zorg voor visueel beperkte en blinde mensen. 

In die eerste jaren in de ICT heb ik veel ICT’ers gesproken en IT bedrijven van binnen gezien. Daardoor kreeg ik een breed beeld van het vakgebied en de mensen die hier werken. En de mensen, daar gaat het mij uiteindelijk om. ICT’ers zijn in het algemeen zeer intelligente mensen, vaak wat aan de introverte kant, betrokken, gedreven en authentiek. Dat zijn eigenschappen die ik zelf ook bezit en erg kan waarderen in anderen. Daarnaast is de ICT altijd in ontwikkeling. De snelheid waarmee het vakgebied is gegroeid en de dynamiek die dat met zich meebrengt houden het iedere dag weer afwisselend. 

Debby Kortekaas

Hoe ervaar je als vrouw de IT-branche?

Als ik terugdenk aan mijn eerste jaren in de ICT moet ik wel lachen hoor. Ik werd soms een beetje met argwaan bekeken door de mannen en moest me echt bewijzen. De eerste gedachte die ze dan hadden was vrij stereotiep: een jonge, blonde dame, nou, we zullen het nog weleens zien… Tot ze me beter leerden kennen. Doorkregen dat ik oprechte interesse in hen en het vakgebied heb, slim genoeg ben om de juiste vragen te stellen en ze echt wat aan me hebben. Mijn toegevoegde waarde zit dan ook voor een groot deel op het verbinden van mensen. Binnen een ICT-afdeling maar zeker ook daarbuiten. 

Ik ga ervan uit dat iedereen doet waar hij/zij goed in is. Er zijn nu eenmaal veel mannen in de ICT, waarschijnlijk omdat zij het vakgebied leuk vinden en er goed in zijn. Maar ik heb net zo goed een aantal vrouwen in mijn team. Toppers binnen hun expertisegebied. Voor mij is het onderscheid dus niet zo belangrijk. Ik kijk naar wat iemand bijdraagt en niet naar of het een man of vrouw is. Daarnaast geloof ik er oprecht in dat als jij jezelf serieus neemt, anderen dat ook zullen doen. Ja, in mijn beginjaren heb ik me echt af en toe moeten bewijzen maar inmiddels spreekt mijn CV voor zich. 

Omdat er (helaas nog steeds) weinig vrouwen in de ICT werken, is een vrouw op de afdeling een aanwinst. 

Heeft Covid-19 invloed op jullie organisatie?

Ja, het heeft invloed en op heel veel manieren. Tijdens de eerste golf hebben we het op de ICT-afdeling enorm druk gehad. Het uitrollen van Microsoft Teams kwam in een stroomversnelling. We zagen een grote piek in het aantal TOPdesk vragen gerelateerd aan het onderwerp ‘thuiswerken’. Ook moesten we de gehele organisatie voorzien van de middelen (hardware) om hun werk thuis te kunnen blijven doen. Beeldschermen, laptops, laptopverhogers waren niet aan te slepen. We zien elkaar veel minder en zoeken creatieve manieren om contact te houden. Zo hebben we het ‘Digitale Koffiemomentje’ geïntroduceerd. Iedere werkdag om 10.00 uur kun je hierop inloggen en even met de collega’s digitaal koffiedrinken en bijkletsen. Zelf zorg ik regelmatig voor een afdelingsmail met een update van zaken die spelen, projecten, andere werkzaamheden, maar ook om collega’s die wat moois hebben gepresteerd even in het zonnetje te zetten. De tweede golf heeft een grote druk gelegd op de medewerkers in de zorg zelf vanwege het hoge aantal besmettingen op onze woningen. Zowel bij cliënten als bij de medewerkers zelf.

Hoe ziet je toekomst eruit?

Wat mijn zakelijk ambities betreft zie ik mijzelf nog jaren in de ICT werken. Het leidinggeven aan een afdeling ICT’ers is het leukste dat er is! Naast mijn werk ben ik ook altijd met van alles bezig. Op dit moment ben ik bestuursvoorzitter van de VvE van het appartementencomplex waar ik woon. Ik ben graag bezig op het maatschappelijke vlak en zal dus ook niet zo snel meer in de commerciële sector gaan werken. Ik vind het belangrijk een bijdrage te kunnen leveren aan het verhogen van de kwaliteit van leven van mensen.

Mijn persoonlijke ambities zijn in lijn met mijn zakelijke ambities. Het bijdragen aan de kwaliteit van leven van andere mensen staat daarbij voorop. Mensen met elkaar verbinden, coachen en helpen het beste uit zichzelf te halen, op een manier die aansluit bij mijn interessegebieden, is voor mij het mooiste dat er is. Ook ben ik een reislustig type. Naast mijn jaar in Azië/Australië, heb ik ook 1,5 jaar in de VS (Houston, Texas) gewoond. Mooi om zoveel te leren van mensen uit andere culturen. Door corona is het reizen nu even beperkt en maak ik vooral tripjes in eigen land. Tegelijkertijd blijft het kriebelen om ooit weer voor langere tijd naar het buitenland te gaan.

Wat zou je willen veranderen in de IT-branche?

Wat ik echt graag zou willen veranderen is dat mensen niet ‘angstig’ zijn voor de ICT en technologie in het algemeen. Ik merk vaak dat er een soort van drempelvrees is bij mensen. ICT wordt al snel bestempeld als ingewikkeld en complex. En ja, het is soms echt ingewikkeld en complex. Maar tegelijkertijd kunnen technologische ontwikkelingen ook helpen het leven zoveel makkelijker te maken.

Slotwoord

Ik zou ook vooral vrouwen willen stimuleren de ICT in te gaan. Waar vrouwen van nature goed in zijn: verbinden, oog voor de menselijke kant, creativiteit en communicatievaardigheden. Allemaal belangrijke eigenschappen die kunnen helpen om de deuren tussen de business en ICT te openen, begrip te krijgen voor elkaars wereld en ICT voor mensen te laten werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *