Ayla

Verfrissende voetbalpraatjes

In onze blog: Vrouwen in de IT, interviewen wij vrouwen die een rol vervullen in de door mannen gedomineerde IT-branche. Wie zijn ze?

Wie ben je?

Hoi! Mijn naam is Ayla, ik ben 30 jaar oud en ik woon al ruim 5 jaar samen met Tijmen (voor de medewerkers bij Joost-IT wel bekend). Ik werk inmiddels bijna 4 jaar bij PostNL, waarvan bijna 2 jaar in de functie van Cyber Security Officer. Ik ben geboren in Amsterdam en ben voor de studie Criminologie naar Leiden verhuisd. Na de bachelor Criminologie heb ik de master Forensische Criminologie gevolgd.

Wat wilde je worden toen je opgroeide?

Als kind was mijn droom om dolfijnentrainster te worden, echter hoe ouder ik werd hoe meer deze droom vervaagde. Omdat ik altijd erg van tekenen hield, dacht ik dat de studie Product Design aan de HvA wellicht wel iets voor mij zou zijn. Binnen 1,5 maand kwam ik er echter al achter dat ik veel beter was in het theoretische deel (en het ook leuker vond) dan in het praktische deel (klinken, lassen e.d.) en ben ik gestopt.

Na veel open dagen op verschillende universiteiten bezocht te hebben sprak de studie Criminologie aan de Universiteit Leiden me het meeste aan. Criminaliteit is iets wat me erg fascineert en daarnaast leek het me ook iets waar je je hele leven wel iets mee kunt doen op verschillende aspecten. Het bleek echter dat de studie erg breed was, waardoor ik hierna eigenlijk nog steeds niet goed wist wat ik wilde. Na mijn master ben ik op een administratieve afdeling bij het Openbaar Ministerie beland. Het idee was om vanuit hier wellicht door te kunnen groeien, echter bleek dit erg lastig te zijn zonder een rechtenstudie. Ik raakte de uitdaging hier helaas snel kwijt en ben toen breder in de markt gaan kijken naar andere opties.

Hoe ben je in de IT-branche terecht gekomen?

Ik ben gaan kijken naar verschillende traineeships, om zo al werkende verder te kunnen leren. Hier kwam ik onderweg naar mijn werk bij het OM bij toeval in de Metro (de krant) een advertentie tegen voor een IT traineeship bij Calco. Mijn vriend Tijmen werkte toen al bij Joost-IT en dacht dat IT ook wel iets voor mij kon zijn. Na er veel over gepraat te hebben en het bezoeken van een open dag heb ik de knoop doorgehakt en ben ik de uitdaging aan gegaan. Bij Calco ging ik een 2-jarig traineeship volgen. In het traineeship word je de eerste 2 maanden intern bij Calco opgeleid tot IT-er. Daarna ga je 22 maanden bij een bedrijf in de IT aan de slag. Zo ben ik bij PostNL terecht gekomen op de incidentenafdeling. Op deze afdeling kwamen allerlei incidenten m.b.t. IT-systemen binnen. Mijn werk was o.a. om ervoor zorgen dat de incidenten met de juiste prioriteit bij de juiste partij werden neergelegd en zo te coördineren dat deze volgens de afspraken binnen de juiste tijd werden opgelost. Het was een ideale afdeling om PostNL te leren kennen, echter begon ik ook hier na een tijdje de uitdaging te missen. Uiteindelijk kon ik na mijn traineeship doorstromen naar het Cyber Security Office van PostNL. Hiermee heb ik het idee dat ik ook weer de richting van mijn studie heb kunnen terugvinden in de IT. Sinds bijna 2 jaar ben ik samen met mijn team bezig om PostNL digitaal zo veilig mogelijk te maken/houden.

Ayla

Hoe ervaar jij als vrouw de IT-branche?

Het was zeker wel even wennen toen ik in de IT ging werken. Bij het OM werkte ik in een team met alleen maar vrouwen, mannen op die afdeling waren erg zeldzaam. Het was altijd erg druk en gezellig. Toen ik naar Calco ging merkte ik meteen een verschil: in de groep waarmee ik begon zaten 8 mannen en 4 vrouwen. Bij PostNL was de verhouding nog wel wat schever: de afdeling waar ik terecht kwam had in totaal iets van 30 medewerkers, waarvan slechts 3-4 vrouwen. Het was wel even wennen om ineens zo tussen alle voetbalpraatjes en harde grappen terecht te komen, maar eigenlijk was het ook wel verfrissend en wende het erg snel. Bij het Cyber Security Office ben ik ook de enige vrouw, maar hier zijn we ook maar met z’n 3en. Ik merk zelf niet echt dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen in de IT. Je merkt soms wel aan bepaalde gesprekken of een bepaalde botheid dat je met mannen te maken hebt, maar mij stoort het niet. Daarnaast heb ik ook nog geen discriminatie ervaren hierdoor, eerder positieve discriminatie omdat je toch wel merkt dat vrouwen in de IT wat schaarser zijn maar daardoor ook gewilder.

Heeft Covid-19 invloed op jullie organisatie?

Het afgelopen jaar is voor PostNL het drukste jaar ooit. Corona heeft zeker invloed op de werkzaamheden bij PostNL. Steeds meer mensen gaan online bestellen en PostNL zat in het voorjaar al tegen het aantal pakketten aan dat normaliter alleen met de Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaars-periode (SKNJ) bezorgd wordt. In de operatie merken ze het dus zeker, maar ook wij merken dit in de stijging van het aantal phishingberichten waarin de naam van PostNL wordt misbruikt. Omdat er steeds meer mensen een pakketje verwachten, spelen ze hier slim op in door neppe mails en sms’jes te versturen waarin wordt aangegeven dat de verzendkosten nog betaald moeten worden voor het pakket geleverd kan worden. Waar het afhandelen van phishing normaliter een kleine taak was, is dit nu soms wel een dagtaak. Het lijkt voorlopig ook nog niet af te nemen, dit is zeker gestegen door Corona.

Hoe ziet je toekomst eruit?

Voorlopig zit ik nog goed op mijn plek bij PostNL. Komende jaren staan er veel leuke en interessante dingen op de planning en ik kan hier nog veel leren. Mijn cyber security kennis is momenteel vrij breed, maar ik hoop de komende jaren wat meer de diepte in te kunnen gaan en me meer te ontwikkelen tot een specialist op bepaalde gebieden.

Slotwoord

Voor vrouwen die twijfelen of de IT wel iets voor hen is, zou ik willen zeggen dat de IT zo breed is dat er voor iedereen wel een plekje te vinden is. Laat je daarnaast niet beperken als je geen opleiding in de IT gevolgd hebt. Er zijn voldoende mogelijkheden waarmee je al werkend omgeschoold kunt worden tot IT-er. Twijfel je of IT wel iets voor jou is? Praat erover met mensen! Dat heb ik met mijn overstap ook veel gedaan. Ik ben uiteindelijk erg blij dat ik deze stap genomen heb.