Valeria Thakoer

Het leuke aan de IT-branche is dat je er allerlei kanten mee op kunt

In onze blog: Vrouwen in de IT, interviewen wij vrouwen die een rol vervullen in de door mannen gedomineerde IT-branche. Wie zijn ze?

Wie ben je?

Ik ben Valeria Thakoer-Hijnberg en ben 40 jaar oud. Sinds 2017 werk ik bij Joost-IT als Servicemanagement Consultant. Ik ben getrouwd met Danny en mama van Julian, Celia en Indy.

Wat wilde je worden toen je opgroeide?

Het gekke is dat ik alles wilde worden behalve IT’er. Nou ja, zo gek eigenlijk ook weer niet omdat de eerste PC (486) bij ons pas in huis kwam toen een ik jaar of 15 was. Daarvoor hadden we wel een Nintendo en dergelijke maar ik was nooit bovengemiddeld geïnteresseerd in hoe dat werkte.

Wat er wel al vanaf jongs af aan inzat is de interesse in de techniek in de algemene zin. Mijn vader was erg technisch en had zichzelf aangeleerd allerhande elektronische apparaten te repareren. Zodoende stond het hele huis vol met televisies, videorecorders en cd-spelers. Hij was altijd zaken aan het repareren en ik gaf de juiste weerstandjes, transformators en het tin om te solderen aan. Ik pompte mijn fietsband op met lucht uit een koelkastcompressor en mijn caviahok was gemaakt van een oude televisie. Overigens is hok een understatement; het was een heuse cavia villa. Het Willie Wortel gevoel dat je hier allicht bij krijgt klopt helemaal! Later ben ik mijn eigen projectjes begonnen: het opvoeren van mijn scooter en later opleuken van mijn auto.

Valeria Thakoer

Hoe ben je in de IT-branche terecht gekomen?

Toen kwam de tijd om een studierichting te kiezen. Ik was van plan om Informatiekunde te gaan studeren aan de VU, maar moest daarvoor eerst een jaar HBO doen. Dat werd Informatica in Leiden. Ik had het er zo naar mijn zin en heb ervoor gekozen om deze studie af te maken. Ik wist al vrij snel dat programmeren en dergelijke het niet was voor mij. Mede daardoor heb ik voor de Servicemanagement richting gekozen.

In het jaar 2005 ben ik afgestudeerd en vierde de IT-branche zijn hoogtepunt. Ik werd gebeld door PinkRoccade en ben daar in een Young Professional traject gestart. Het leuke aan de IT-branche is dat je er allerlei kanten mee op kunt. Als Service Management Consultant ben ik bezig met de ‘zachte’ kant van IT zoals het klantcontact, het maken van afspraken over de dienstverlening en het inrichten ervan. Aan de andere kant van het spectrum vind je ook het ontwerpen van IT-systemen en het bouwen ervan.

Hoe ervaar jij als vrouw, de IT-branche?

Het is als vrouw niet altijd makkelijk om je in een overwegend door mannen gedomineerde wereld te bewegen. Nog altijd krijgen mannen meer betaald voor hetzelfde werk, wat overigens niet beperkt blijft tot de IT, en krijg jij als vrouw soms de baan omdat je een minderheid bent, niet om wat je kunt. Of dat beperkend werkt ligt denk ik voor het grootste deel aan jezelf. Los van het feit dat het niet zo zou moeten zijn, kun je er iets aan veranderen door steeds het tegendeel te bewijzen en voor je rechten op te komen. Ik wil graag een goed voorbeeld zijn voor mijn twee dochters en zal ze meegeven dat alles mogelijk is ongeacht sekse, seksuele voorkeur, ras, religie of welke onderscheidende factor dan ook.

Valeria Thakoer

Heeft Corona invloed op de organisatie?

We leven nu in Corona tijd en dat merken we bij Joost-IT wel degelijk. Opdrachten zijn minder talrijk en er zijn meer mensen vrij gekomen door het beëindigen van contracten, wat inhoudt dat als je wordt aangeboden voor een opdracht er meer mensen meedingen naar diezelfde job. Maar het heeft ook voordelen, ik werk zelf 3 dagen thuis en twee dagen op kantoor en dat bevalt erg goed. Door middel van werkplek reservering houden we in de gaten dat er niet te veel mensen op kantoor zijn. 

Zelf ben ik recent gestart als Service Level Manager bij het CBG. Dat is het onderdeel van het Ministerie van VWS en houdt zich bezig met het beoordelen van nieuwe geneesmiddelen. Een opdracht beginnen als je bijna alleen vanuit huis kunt werken geeft een hele andere dynamiek. Gelukkig zijn mijn collega’s zeer welwillend om mij op weg te helpen. 

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Op zakelijk gebied wil ik voor de korte termijn graag beter worden in wat ik nu doe en dan in combinatie met een meer Agile inslag. Daarnaast heb ik me toegelegd op het Tooling gedeelte, hoe doe je een Tool selectie bij een klant en begeleid je een implementatie.
Op de langere termijn zou ik graag meer met Joost-IT als bedrijf bezig zijn. Joost-IT helpen groeien zou ik het allerleukste vinden.

Wat zou jij willen veranderen in de IT-branche?

Wat ik zou willen veranderen in de IT-Branche is het besef dat je als ICT-afdeling een bijdrage levert aan de overkoepelende visie van een organisatie. Te vaak is het nog een eilandje dat maar wat doet en het vaak beter denkt te weten dan de rest. Deze houding is echt niet meer van deze tijd. Business en IT zijn enorm van elkaar afhankelijk en samen kun je hele mooie dingen doen.

Slotwoord

Aan de meiden en vrouwen op deze wereld: jij kunt dit ook! Laat je niet beperken door allerhande overtuigingen van jezelf of wie dan ook. Als je het leuk vindt om je met techniek bezig te houden doe het vooral. Als enige vrouw op een studie Informatica heeft ook z’n voordelen. Ik ben nog steeds gelukkig getrouwd met de leukste medestudent die ik had. 😉

Dank aan alle vrouwen die het ‘gewoon’ hebben gedaan, die bij de opleidingen voor de klas staan en aan iedereen die zich hard maakt voor meer vrouwen in de IT.