Jose Wiersma

Fungeren als verbindende factor tussen ontwikkelaars en eindgebruikers

In onze blog: Vrouwen in de IT, interviewen wij vrouwen die een rol vervullen in de door mannen gedomineerde IT-branche. Wie zijn ze?

Jose Wiersma

Jose als vrijwilliger op de soepbus van het Leger des Heils. Hier worden soep, brood en soms truien, sjaals en dekens uitgedeeld aan daklozen.

Wie ben je?

Ik ben José Wiersma, 50 jaar en werk als Functioneel beheerder bij het Leger des Heils.

Wat wilde je worden toen je opgroeide?

Ik wilde graag werken in de juridische sector of mij nuttig maken in de psychiatrie. Dat liep uiteindelijk heel anders. Op 17-jarige leeftijd kwam ik als vakantiehulpje in een gevangenis terecht. Ik heb mij daar 3 maanden ingezet op de administratie. Na dit vakantiebaantje werd mij aangeboden om deel te nemen aan een arbeid/leer opleiding van 2 jaar. Dat hield in 1 dag in de week naar school en de andere 4 dagen werken in de gevangenis. Tijdens de opleiding heb ik diverse modules doorlopen, op meerdere afdelingen. Ik deed ervaring op bij HR, financiële administratie en de gedetineerden administratie. Nadat ik geslaagd was voor de opleiding, kreeg ik een vaste aanstelling. Ik was toen 19 jaar. In de jaren die volgden heb ik intern diverse cursussen gevolgd en in mijn vrije tijd studeerde ik privaat en publiek recht.

Hoe ben je in de IT-branche terecht gekomen?

Het werken in een gevangenis vond ik boeiend. Destijds werd er gewerkt met typmachines en planborden aan de muur. Jaren later werd de overstap om te gaan werken met computers in gang gezet. Langzaam maar zeker werden processen geautomatiseerd. Ik ontdekte dat ik het werken met software pakketten en computers, mezelf snel eigen maakte. Het was daarom ook vanzelfsprekend dat ik kerngebruiker werd en als vraagbaak fungeerde voor zowel mijn eigen collega’s, als voor collega’s in andere justitiële inrichtingen. Ik werd onder andere gevraagd om pakketten te testen. Door mee te draaien in projecten word je zichtbaar binnen de organisatie. Binnen Justitie maakte de IT-afdeling een enorme groei door en werd gevestigd op het hoofdkantoor. Op een dag werd ik benadert om er deel van uit te maken en werd ik aangesteld als Functioneel beheerder. Een enorme spannende uitdaging. Ik, die de IT nooit geambieerd had. Al snel kwam ik erachter dat de IT zoveel meer was dan het beeld wat ik erbij had en voelde ik mij als een vis in het water! Ik fungeerde als verbindende factor tussen ontwikkelaars en eindgebruikers en er groeide in mij een passie voor dit vak. Het sparren met diverse partijen en het ondersteunen van eindgebruikers brengt zoveel diversiteit aan in je werk. Geen dag is hetzelfde en het is alles behalve saai.

Hoe ervaar jij als vrouw de IT-branche?

Ik ben opgegroeid in een mannenmaatschappij en heb nooit moeite gehad om met mannen samen te werken. Ik vind dat het voornamelijk aan jezelf ligt hoe mensen naar jou kijken en hoe ze vervolgens met je om gaan. Zo ervaar ik dat ook in de wondere wereld van de IT. Natuurlijk valt het op als je als enige vrouw aan een meeting deelneemt, of in een project meedraait. En uiteraard word je wel eens geconfronteerd met mannen die zich als alfa man opstellen. Desalniettemin heb je ook als vrouw heel veel in te brengen. Als je bewust bent van je kennis en kunde en dat uitstraalt, dan kunnen de mannen niet om je heen.

Heeft Covid-19 invloed op jullie organisatie?

Ja, de corona crisis heeft wel degelijk invloed op onze organisatie. Onze IT-afdeling werkt vanuit huis. Wij zijn behoorlijk druk omdat er veel thuiswerk plekken ingericht moeten worden. IT-projecten gaan gewoon door. Ik heb zelf het gevoel dat het onze samenwerking heeft versterkt. Waar je normaal gesproken een collega zoekt binnen het pand, bel je hem of haar nu via teams en dat werkt heel efficiënt. Natuurlijk mis ik wel de sfeer van het kantoor, dat hoor ik mijn collega’s ook zeggen. Maar daarentegen is de productiviteit bij het thuis werken hoog.

Hoe ziet je toekomst eruit?

Mijn toekomst ziet er rooskleurig uit. Ik werk nu bij het Leger des Heils en als IT-afdeling zijn we bezig met een professionaliseringslag. Ik ben heel erg blij en dankbaar dat ik voor deze organisatie mag werken. Al bijna 9 jaar ben ik Functioneel beheerder en ik ben nog lang niet verveeld van dit vak. Dat komt mede omdat de IT altijd in ontwikkeling is en blijft. In deze branche heb je de mogelijkheid om elke dag iets nieuws te leren. Mijn hersenen draaien nog steeds op volle toeren en het is fijn om nuttig bezig te zijn.

Wat zou jij willen veranderen in de IT-branche?

Wat ik zou willen veranderen in dit vak is dat we als IT’ers meer de behoefte van de eindgebruikers gaan ophalen. Tenslotte is dat onze doelgroep, kennen de processen het beste en weten waar zij ondersteuning nodig hebben. IT-afdelingen zijn zich hiervan bewust, het is alleen soms heel ingewikkeld om dit optimaal te bewerkstelligen. Vooral bij grote organisaties. Bovendien gaat het werk op de werkvloer ook gewoon door en zie voor je medewerkers maar eens genoeg tijd vrij te maken om te participeren in IT-ontwikkelingen. Daarnaast wil een eindgebruiker gewoon dat zijn computer doet wat het moet doen en verder geen geneuzel. Toch is de samenwerking tussen deze 2 partijen van essentieel belang voor het doen slagen van IT-projecten. Functioneel beheer speelt hier een grote rol in, maar ik denk dat het nog veel beter kan. Tegenwoordig bestaat de term user adoption. Functioneel beheer zou naar mijn mening meer ruimte moeten krijgen om hier aandacht aan te geven. Zodat de eindgebruikers alle aandacht krijgen die nodig is. Zowel vooraf als na de implementatie van een pakket.

Jose Wiersma

Alida Bosshardt is nog altijd de bekendste majoor van het Leger des Heils.

Slotwoord

Ik zou jonge dames echt willen uitdagen om deze branche te verkennen. Vroeger dacht ik dat IT’ers voornamelijk nerds waren die in hun vrije tijd computerspelletjes spelen (niet dat daar iets mis mee is). Ik dacht dat het allemaal heel technisch was. Maar ik moet daar echt op terugkomen. Het gaat ook over managen, regie voeren, communiceren, beheren, ondersteunen, creatieve oplossingen bedenken, organiseren en nog veel meer zaken waar wij als vouwen goed in zijn. Een IT-afdeling bestaat uit allerlei disciplines die samen een eenheid vormen. De diversiteit aan mensen is heel groot. De een is beter in het programmeren van software en de ander geeft enthousiast trainingen aan eindgebruikers. Al die verschillende mensen zijn nodig om samen een succesvol product te leveren. Zelf heb ik geen technische opleiding gevolgd. Wel heb ik diverse trainingen gehad om IT-processen te leren toepassen in de praktijk. Functioneel beheer is mijn specialisatie en wat mij vooral aanspreekt is dat ik zowel met mensen als met techniek te maken heb. De afwisseling en die combinatie maakt het voor mij een mooi vak. Daarnaast vind ik het fijn als ik mensen kan helpen of blij kan maken. Mijn mening is dat we af moeten van de clichés die er zijn over de IT. En laten we eerlijk zijn, mannen denken dat ze het alleen af kunnen, maar ze hebben onze talenten hard nodig.