Noortje Jacobs lacht

Een brug slaan tussen de organisatie en de ICT-afdeling

In onze blog: Vrouwen in de IT, interviewen wij vrouwen die een rol vervullen in de door mannen gedomineerde IT-branche. Wie zijn ze?

Wie ben je?

Hi! Mijn naam is Noortje Jacobs, 44 jaar en wonend in Breda. Ik ben sinds kort gestart bij Joost-IT als TOPdesk Tooling Consultant. Hiervoor heb ik 14 jaar voor het Amphia ziekenhuis in Breda gewerkt. Mijn werkzaamheden hebben altijd een relatie gehad met applicaties (implementeren, inrichten, begeleiden van updates en het uitzetten van een beheerorganisatie) . 

Wat wilde je worden toen je opgroeide?

Ik heb nooit een bepaald beroep in gedachten gehad. Uiteindelijk heb ik voor Logistiek en Technische Vervoerskunde gekozen aan de Hogeschool van Breda. Ik houd van procesverbeteringen en logische vraagstukken. 

Hoe ben je in de IT-branche terecht gekomen?

Ik wilde de patiëntenlogistiek verbeteren en heb daarom bij het Amphia ziekenhuis in Breda gesolliciteerd. Ik kon daar terecht als projectmedewerker. Het project bestond uit het implementeren van een afsprakensysteem voor de poliklinieken. Een leuk en divers project. Het was een mooie uitdaging om de juiste informatie boven water te krijgen voor de inrichting van de applicatie. Hiervoor was veel afstemming nodig met de artsen, baliemedewerkers, leveranciers, assistenten en secretaressen. 

Vervolgens moest bij het inrichten van de applicatie de eindgebruiker opgeleid worden en moest ook bepaalde informatie bij een tal van andere systemen terecht komen. Er was bijvoorbeeld een koppeling nodig met de financiële applicatie om de polikliniek bezoeken door te belasten. Een mooi en divers ICT-gebied dus. Mijn collega en ik werden ondergebracht bij de ICT-afdeling. Dit was ideaal omdat ik zo een brug kon zijn tussen de organisatie (functionele kant) en de ICT-afdeling (technische kant).

Nu applicaties een steeds centralere en belangrijkere rol spelen bij het goed functioneren van een organisatie, zie je dat het beheer en met name het functionele beheer steeds meer aandacht krijgt. Gelukkig, want het functioneel beheer was een ondergeschoven kindje. Meestal deed een medewerker het bij zijn andere werkzaamheden omdat hij of zij wel ‘iets’ met computers heeft.

Ik vind mijn functie als TOPdesk Tooling Consultant bij Joost-IT dan ook erg leuk omdat ik hierdoor de wensen, processen en inrichtingsvraagstuk bij onze klanten mag afstemmen. Het is een grote puzzel die uiteindelijk leidt tot procesverbetering, (stuur)rapportages en medewerkers die zo prettig mogelijk met de applicaties werken.

Noortje Jacobs zittend

Hoe ervaar jij als vrouw de IT-branche?

Het is een feit dat er in de ICT meer mannen dan vrouwen werkzaam zijn. Voor functioneel beheer, waar de focus meer ligt op de business, is de verdeling al iets gelijker.

Bij mijn vorige baan in het ziekenhuis dachten ze op de ICT-afdeling automatisch dat ik een verpleegkundige was. Dan moet je wel eerst door een barrière heen. Tijdens mijn studie logistiek en technische vervoerskunde was ik als vrouw ook enorm in de minderheid. Tegenwoordig merk ik dat er juist steeds meer vrouwen de IT ingaan. 

Hoe ziet je toekomst eruit?

Voor nu vind ik de combinatie van werken aan een applicatie inrichting en het contact hebben met de klant heerlijk. Zoals eerder aangegeven krijgt het (functioneel) beheer steeds meer aandacht en dit geeft ons de tijd en ruimte om de applicatie te optimaliseren en de processen te verbeteren voor de desbetreffende organisatie. Op persoonlijk vlak ben ik bezig om gebarentaal te leren en ben ik opzoek naar zinvol vrijwilligerswerk.

Wat zou je willen veranderen in de IT-branche?

Eigenlijk ben ik erg tevreden over hoe het nu loopt. De applicaties worden steeds gebruikers- en beheerders vriendelijk. Functioneel Beheer wordt steeds meer als een echte veelzijdige functie beschouwd, waardoor er meer tijd en geld voor wordt vrijgemaakt. Doordat er steeds meer voor SaaS -oplossingen worden gekozen is het technisch beheer en de afstemming hiermee ook verbeterd.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *