Mariska Kniest en hond

Nothing changes if we keep playing safe

In onze blog: Vrouwen in de IT, interviewen wij vrouwen die een rol vervullen in de door mannen gedomineerde IT-branche. Wie zijn ze?

Wie ben je?

Hi! Mijn naam is Mariska. Al 6 jaar werkzaam bij NIBC waarvan 3 jaar in de functie van Head of Portfolio Office. Ik woon in de Parel van het Zuiden; Breda (Maastricht is naar mijn mening de tweede mooie parel :-). Ik woon daar met mijn vrouw en onze labrador Maze. Mijn vrouw werkt ook in bankensector en binnen de IT. 

Wat wilde je worden toen je opgroeide?

Eigenlijk ben ik daar nooit heel bewust mee bezig geweest en nog steeds niet. Ik ben niet op zoek naar iets vast omlijnd.  

Ik heb Leisure Management aan de University of Breda gestudeerd. Zoals vele anderen stelde ik tijdens mijn studie al vast dat werken in de evenementbranche niet een langdurige uitdaging zou bieden voor mij. Na mijn studie heb ik daarom getwijfeld om door te studeren of toch te gaan werken. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een management traineeship bij ABN AMRO bank, omdat dit voor mij beide bood. In de jaren daarna heb ik me vooral in de Operations omgeven en vanuit lijnmanagement veranderingen vormgegeven. In mijn consultancy jaren daarna heb ik ook vele veranderingen begeleid in de rol van Project- en Programma Manager. Als ik heel eerlijk ben vond ik IT stoffig en totaal niet interessant. Ik had het alleen wel nodig om veranderingen te implementeren en ik zorgde dat er daarom altijd een IT Project Leider tussen zat.

Hoe ben je in de IT-branche terecht gekomen?

Dat was toen ik de rol van Project Portfolio Manager accepteerde binnen NIBC. Ik had al ervaring met veranderingen bewerkstelligen vanuit verschillende rollen, maar sturen over het geheel van veranderingen nog niet en daarom besloot ik de rol Project Portfolio Manager te accepteren. De rol is gepositioneerd binnen IT en dan kom je er niet meer mee weg om er een IT Project leider tussen te zetten. Dat hoeft ook niet, want in deze rol ervaarde ik hoe interessant IT is en welk aandeel het heeft om veranderingen in de organisatie succesvol tot wasdom te laten komen.

Mariska Kniest en hond

Met hond Maze aan het chillen tijdens een weekendje aan zee.

Hoe ervaar jij als vrouw de IT-branche?

Ik merk dat steeds meer vrouwen in de IT-sector werken. Ook aangewakkerd door goede initiatieven, opgestart door vrouwen. Techionista Academy is daar een mooi voorbeeld van. Een organisatie die zich richt op inspiratie en educatie voor vrouwen op het gebied van IT. Eigenaren Vivianne Bendermacher en Tamira van Roeyen dragen op deze manier bij aan de diversiteit en inclusie in de wereld van IT. Binnen NIBC IT doen we het ook goed qua diversiteit in het algemeen en binnen gender specifiek. Je ziet een duidelijke stijgende lijn van het aantal vrouwelijke collega’s. Daarnaast maak ik deel uit van een MT IT, die bestaat voor nagenoeg de helft uit vrouwen.

Mariska en collega's

Met collega’s tijdens de NIBC kerstborrel (2019).

Heeft Covid-19 invloed op jullie organisatie?

Ja, Corona heeft invloed. We werken al een jaar thuis en online. Hoewel we het technologisch, vanaf dag 1, prima kunnen faciliteren merken we dat het steeds lastiger wordt om gemotiveerd te blijven. We zien meer pieken en dalen ontstaan. De focus ligt nu dus vooral op motiveren en inspireren. We hebben hier veel aandacht voor binnen onze teams. Juist door die aandacht zien we dat ook de resultaten worden geboekt.

Hoe ziet je toekomst eruit?

Net als vroeger heb ik geen vastomlijnde ambities. Voor mij is een aantal zaken van belang in een nieuwe rol; er moet een veranderambitie zijn die vraagt om een verandering van de lijnorganisatie, een verandering waar ik leiding aan mag geven (ik zet graag de lijnen uit en werk graag met teams om resultaten te behalen) en ja, het moet tegenwoordig ook een belangrijk IT component bevatten. Zeker op dat vlak kan ik nog veel leren.

Het mooie aan veranderingen leiden is de onzekerheid die je tegemoet gaat. Het anticiperen op de issues die je onderweg tegenkomt, zonder het einddoel uit het oog te verliezen dat geeft mij energie. “Nothing changes if we keep playing safe”, is een uitspraak waar ik veel waarde aan hecht.

Slotwoord

Wellicht cliche, en toch wil ik afsluiten met eentje die de kern is van je leven. Volg je hart, doe wat je leuk vindt, vecht voor wat je belangrijk vindt, maar bovenal leef je mooiste leven. Soms zijn we zo druk met kleine randzaken, maken we ons druk of ergeren we ons over iets of iemand. En dat leidt allemaal af van het leven van je mooiste leven. Zoom dus eens wat uit en kijk naar het grotere geheel. Dit zet zaken in perspectief.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *